BİLİM VE TEKNOLOJİ

29 Mayıs 2015 10:45
Okunma
939
BİLİM VE TEKNOLOJİ

 
Okyanuslardaki en küçük organizmaların saklı dünyası Science dergisinde yayımlanan bir dizi bilimsel makaleyle gözler önüne serildi. Bir uluslararası araştırma ekibinin yaptığı çalışmada üç yılda toplanan planktonlar incelendi. 2009-2013 yılları arasında yapılan araştırmada, 30 bin kilometre yol kat edilirken okyanusun yüzeyinden bin metre derinliğe kadar yaşayan 35 bin örnek toplandı. Uzmanlar, şu ana dek 35 bin tür bakteri, 5 bin yeni virüs ve 150 bin tek hücreli bitki ve organizmalar buldu. Bu türlerin büyük kısmıyla ilk kez karşılaşıldığı belirtildi.
Planktonlar çok küçük organizmalar olsa da okyanuslardaki hayatın %90'ını oluşturuyor. Planktonlar arasında virüsler, bakteriler tek hücreli bitkiler ve organizmalar bulunuyor. Besin zincirinin temelini oluşturan planktonlar, ayrıca fotosentezle soluduğumuz oksijenin yarısını üretiyor.
 
UYKU VE UYKUSUZLUK
Uyku, hayatın ayrılmaz bir parçası. Bilim adamlarının araştırmalarına göre, yeni tecrübeler edindikçe beyin hücreleri beynin diğer bölümleri ile bağlantı kuruyor. Beyin bu deneyimlerden önemli olanlarını ayırıp pekiştirirken, diğerlerini geri plana atıyor. Uykusuz bırakılan fareler üzerindeki deneyler, bu işlemin uyku sırasında yapıldığını gösterdi. Uyku ayrıca beyindeki zararlı kimyasalların temizlenmesi için de bir fırsat yaratıyor.
Uykusuzluk, vücut hücrelerindeki genlerin davranış biçimlerini etkiliyor gibi görünüyor. İngiltere'deki Surrey Üniversitesinden araştırmacılar, uykusuzluğun enflamasyonda rolü olan genlerin aktivitesini arttırdığını belirledi.
Araştırmayı yapan ekipten Dr Malcolm von Schantz, genlerin uykusuzluğa verdiği tepkinin, vücudun stres altında olduğu zaman verdikleri tepkiye benzediğini söylüyor.
Dr Schantz "bu durum, uykusuzlukla kalp hastalığı ve felç gibi hastalıklar arasındaki bağlantıyı açıklamaya yardımcı olabilir." diyor.