AĞRI’DA TÜRK DAMGASINI SİLME CÜRETİ

04 Mayıs 2015 18:08
Okunma
1136
AĞRIDA TÜRK DAMGASINI SİLME CÜRETİ

 
Ağrı Belediye Meclisi, Millî Mücadele kahramanı ve Eski Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ın adını taşıyan mahallenin ismini değiştirdi. Mahalleye, 1926-1930 yılları arasında Ağrı İsyanı’nı çıkarıp yönetenlerden İhsan Nuri Paşa'nın adı verildi. Erzurum Caddesi’ne ise Yaşar Kemal'in adının verilmesi kararlaştırıldı.
Belediyeden yapılan açıklamada, iki mahalle ve bir caddenin isimlerinin değiştirilmesi “Ağrı Belediye Meclisinden tarihî karar” başlığıyla duyuruldu.
Hızını alamayan Ağrı Belediye Meclisi, Alparslan Mahallesi’nin adını da Selahattin Eyyubi Mahallesi olarak değiştirdi.
Belediye Meclisinin isim değişikliği kararları, onay için valiliğe gönderildi. Kararlar, Ağrı Valiliğinin onaylaması hâline yürürlüğe girecek.
 
KARARI AKP’Lİ MECLİS ÜYELERİ DE DESTEKLEDİ
Ağrı Belediye Meclisinde BDP'nin 18, AKP’nin 13 üyesi bulunuyor. Mahallelerin isim değişikliği HDP’li ve AKP’li üyelerin oy birliğiyle geçti.
İsmi mahalleden silinen Mareşal Fevzi Çakmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Genelkurmay Başkanı… Aynı zamanda Atatürk’ten sonra mareşal unvanı alan tek kişi olan Çakmak, Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra savaş stratejisine yön veren isimlerin başında geliyor.
Çakmak’ın ismi kaldırılıp adı mahalleye verilen İhsan Nuri Paşa ise milletimize ihanetiyle tarihe geçmiş biri… İhsan Nuri Paşa, 1926-1930 yılları arasında Ağrı’da ayrılıkçı Kürt isyanı çıkardı ve yönetti. İsyan bastırılınca İran’a kaçtı. 1976 yılında Tahran’da motosiklet kazasında öldü.
 
SIRADA KÂZIM KARABEKİR VAR
Ağrı Belediyesinin hedefleri arasında Kazım Karabekir Mahallesinin adı ve Hava Şehitleri Anıtı da bulunuyor. Son değişiklikten sonra AKP-BDP dayanışması içindeki Belediye Meclisinin, Kâzım Karabekir’in ismiyle Hava şehitleri Anıtı’nın kaldırılmasını da gündemine alması bekleniyor.